//
Luovi – Sedu

Esteetön amis –projektissa Luovi on tehnyt yhteistyötä Koulutuskeskus Sedun kanssa tarjoamalla  konsultaatioita Sedun opetushenkilöstölle erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden kohtaamisesta ja ohjaamisesta sekä mielenterveyskuntoutujaopiskelijoiden tukemisesta. Konsultaatioiden tarkoituksena on ollut opiskelijahuollon ja opetushenkilöstön yhteistyön vahvistaminen sekä oppilaitosten ulkopuolisten palvelujen ottaminen osaksi opiskelijan kanssa tehtävää verkostoyhteistyötä.

Projektissa on luotu mallia verkostotyöskentelystä, jonka avulla voidaan jakaa tietoa omista hyvistä käytännöistä muiden vapaasti hyödynnettäväksi sekä kokeilla ja ottaa käyttöön muiden kehittämiä ja hyväksi kokemia ratkaisuja. Yhteistyössä Sedun kanssa on pyritty kehittämään esteettömyyden toimintamalleja konkreettisiksi työkaluiksi ja jalkauttamaan niitä oppilaitoksen arkeen. Opettajia on rohkaistu erityisen tuen tarpeessa olevan opiskelijan kohtaamiseen, luottamuksellisen ja voimaannuttavan ohjaussuhteen rakentamiseen sekä tuen tarjoamiseen koko opiskeluprosessin ajan. Projektin odotetaan myös edistävän opiskelijoiden sitoutumista opintoihin sekä parantavan heidän elämänhallinnan taitojaan ja mielen hyvinvointia. Lisäksi projektin kautta edistetään henkilöstön työhyvinvointia lisääntyneen tiedon ja yhteistyömallien avulla.

Yhteistyön ja esteettömyyden edistämisen työvälineitä ovat olleet oppilaitosvierailut sekä konsultaatiot, joita on toteutettu puhelimitse, sähköpostitse ja Live Meeting –yhteyden kautta syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana. Ammattiopisto Luovista konsultointia ovat toteuttaneet konsultoiva erityisopettaja sekä valmentavan koulutuksen opettaja.

Oppilaitosvierailujen aikana on keskusteltu työnohjauksellisesti mm. erityisen tuen tarpeessa olevista opiskelijoista ja heidän erityisopetuksen perusteistaan, oppimisen ja osaamisen arvioinnista ja opintojen mukauttamisesta sekä tutustuttu ammatillisen erityisoppilaitoksen oppimisympäristöihin, opetusjärjestelyihin, opinto-ohjaukseen, opiskelijapalveluihin ja HOJKS- ja HOPS-työskentelyyn. Konsultoiva opettaja on laatinut myös runsaasti konsultointien aihealueisiin liittyvää materiaalia, joka on jäänyt osallistujien käyttöön.

Yksilökonsultaatioissa on keskusteltu mm. opetuksen mukauttamiseen, opiskelijan arviointiin, HOJKS-prosessiin sekä oppilashuoltoon liittyvistä asioista. Konsultaatiot on toteutettu Live Meeting –verkkokokouksina, ja niiden on koettu soveltuvan hyvin yksilökonsultaatioiden toteuttamiseen.

Opettajat ovat olleet avoimia konsultaatiotyöskentelylle, ja heidän kokemuksensa ovat olleet erittäin positiivisia. Keskusteluissa on noussut esiin erityisen tuen tarpeessa olevien opiskelijoiden opintojen ja arjen hallinnan haasteet, joihin on yhdessä mietitty soveltuvia ratkaisuja. Yhteistyö on ollut sujuvaa, ja konsultaatioparit ovat löytäneet itselleen soveltuvimmat työskentelymallit.

 

Ammattiopisto Luovin logo Koulutuskeskus Sedun logo
Mainokset

Keskustelu

Ei kommentteja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mainokset
%d bloggers like this: